Poomse

Poomse tarkoittaa liikesarjoja, joiden avulla taekwondo-oppilaat voivat yksinään harjoitella kamppailua kuviteltuja vastustajia vastaan. Teknisen opetuksen lisäksi liikesarjojen liikkeet ja suunnat kuvastavat jotakin luontoon tai ihmisen ominaisuuksiin liittyvää asiaa. Liikesarjaharjoittelu kehittää tasapainoa, kehonhallintaa ja liikkeiden sulavuutta.

Poomse-harjoittelussa on tärkeää edetä askel kerrallaan, jotta kunkin liikesarjan merkitys avautuu ennen siirtymistä vaikeampaan. Värivöille on kahdeksan Taeguk-liikesarjaa ja mustavöisille yhdeksän Yudanja-liikesarjaa. Liikesarjoissa voi kilpailla harrastajatasolta aina MM-tasolle asti.

Taeguk Il Jang
Edustaa taivasta sekä maailmankaikkeuden syntyä. Poomsen ominaisia tunnusmerkkejä ovat sen harjoittelemisen helppous sisältyen pääosin kävely- sekä perustekniikoista kuten are-maki, momtong-maki, momtong-chirugi ja ap chagi. Keon - Taivas
Taeguk Ii Jang
Edustaa sisäistä taipumattomuutta ja ulkoista joustavuutta. Poomsessa ap chagi tekniikka esiintyy useammin kuin ensimmäisessä Poomsessa. Tae - Järvi
Taeguk Sam Jang
Edustaa kuumuutta ja valoisuutta. Poomsen tunnusmerkki on lyöntitekniikoiden suuri määrä sekä kahden lyönnin sarjat. Poomsen painopiste on vastahyökkäyksissä vastustajan lyöntejä vastaan. Ree - Tuli
Taeguk Saa Jang
Edustaa suurta voimaa ja arvokkuutta. Dwit kubi seisonnan käyttö on poomsen ominainen piirre. Jin - Salama
Taeguk O Jang
Edustaa tuhoisaa voimaa sekä rauhallisuutta. Runsas are makin sekä momtong makin käyttö ominainen piirre. Son - Tuuli
Taeguk Yuk Jang
Edustaa taukoamatonta virtaa ja pehmeyttä. Harjoittelijan tulisi suorittaa tekniikat poomsen symboliikan mukaan virtaavasti ja pehmeyttä korostaen. Kam - Vesi
Taeguk Chil Jang
Edustaa vuorta, pohtimista ja tahdonvoimaa. Poomsea harjoitellessa pitäisi muistaa sulava tekniikoiden sulautuminen toisiinsa. Kan - Vuori
Taeguk Pal Jang
Edustaa maata, alkua sekä loppua. Tämä on Taeguk sarjan viimeinen kahdeksas poomse. Poomsea harjoitellessa tulisi kiinnittää huomiota askelten tarkkuuteen. Kon - Maa
Koryo
Poomse symboloi oppinutta ihmistä, jonka ominaispiirteitä ovat vahva budohenki ja oikeuden taju. Poomsen suorittajan kulkemat linjat muodostavat kiinalaisen kirjaimen, joka tarkoittaa ”seonbae” tai ”seonbi”, oppinut mies tai mieheellinen hyve.
Keumgang
Poomse symboloi timanttia sekä kovuutta. Suorittajan liikkeiden tulisivat olla voimakkaat sekä tasapainoiset, jotka sopivat mustan vyön omaavan arvokkuuteen.
Taebaek
Taebaek on vuoren nimi joka tarkoittaa valoisaa vuorta, josta Tangun, Korean maan perustaja hallitsi maata. Poomsen linjat edustavat kiinalaista kirjainta, joka symboloi siltaa taivaan ja maan välillä.
Pyongwon
Poomse symboloi peltoa, joka edustaa lähdettä kaikelle elämälle ja ihmisille jotka sen ympärillä elävät.
Sipjin
Sana “sipjin” tulee ajatuksesta, joka ajaa aatetta että on olemassa kymmenen olentoa joilla on pitkä ikä. Näitä ovat nimellisesti aurinko, kuu, vuori, vesi, kivi, mänty, ikuisen nuoruuden rohto, kilpikonna, peura sekä kurki. Olemassa on siis 2 taivaallista kehoa, 3 luonnon resurssia, 2 kasvia ja 2 eläintä, jotka kaikki antavat uskoa, toivoa ja rakkautta. Poomse Sipjin edustaa kaikkea tätä. Poomsen linjat edustavat loppumatonta kehitystä.
Jitae
Sana “jitae” tarkoittaa miestä, joka seisoo jaloillaan katsoen taivasta. Poomse edustaa ihmisen kamppailua olemassaolostaan ja sen linjat edustavat miestä seisoo maassa kurkottaen taivasta kohti.
Chonkwon
“Chonkwon” tarkoittaa sanana taivaan mahtavaa voimaa, mikä on kaikkien olentojen ja itse kaikkeuden lähde. Poomsen ominaiset piirteet ovat laajat liikeradat sekä käsitekniikoiden muodostavat pyöreät liikkeet, jotka ilmentävät “chonkwon” ajattelun merkitystä. Poomsen suorittaja muodostaa ” T ” linjan, joka symboloi taivaasta laskeutuvaa ihmistä, joka alistautuu taivaan tahdolle.
Hansu
“Hansu” tarkoittaa vettä, joka on kaiken elämän säilyttämisen ja kaiken kasvun lähde. Hansu symboloi elämän syntyä ja kehitystä. Poomsen suorittajan tulisi tehdä tekniikat pehmeästi kuin vesi, jatkuen kuin vesipisarat muodostaen kokonaisen meren. Poomsen suorittajan kulkemat linjat muodostavat kiinalaisen kirjaimen, joka tarkoittaa vettä.
Ilyeo
Poomse Ilyeo edustaa mielen ja kehon harmoniaa, mikä on kamppailulajien tärkein olemus. Poomsen linjat symboloivat buddhalaista merkkiä swastikaa, joka puolestaan edustaa ikuisuutta, universaalia harmoniaa sekä vastakkaisuuksien tasapainoa.