Yleistä

Taekwondo on Korealainen itsepuolustus ja taistelulaji. Taekwondo tarkoittaa suomeksi jalan ja käden taitoa/tietä (tae = jalka, kwon = käsi, do = tie/taito. Nimen alkuosat kuvastavat itsepuolustusmenetelmää, joka hyödyntää monipuolisesti koho kehoa. Nimen viimeinen tavu (do) korostaa taekwondon henkistä puolta. Erityisesti Koreassa laji on paljon laajempi osa kulttuuria kuin vain urheilu- tai kamppailulaji, mutta myös länsimaiset harrastajat voivat hyötyä esimerkiksi taekwondon itsekuria, keskittymiskykyä ja moraalista harkintakykyä kehittävistä vaikutuksista.tae-kwon-do-definition

Taekwondon aloittaminen ei vaadi yliluonnollista notkeutta tai huippu-urheilijan kuntoa. Päinvastoin, ihmiset yleensä yllättyvät taekwondoa kokeillessaan huomatessaan, miten nopeasti he edistyvät. Taekwondo perustuu kehon luonnollisiin reaktioihin ja liikeratoihin – siksi se on nopeasti opittavissa. Taekwondon tekniikat on suunniteltu harjoittamaan vartalon kaikkien osien hallintaa, kohentamaan ryhtiä ja edistämään nivelten liikkuvuutta. Taekwondon harjoitteleminen auttaa myös liiallisen stressin purkamiseen, koska ihminen voi rauhassa keskittyä pelkästään fyysiseen tekemiseen jättäen huolensa hetkeksi sivuun.

Taekwondo on myös urheilu- ja olympialaji. Sen suosion takaavat kehittyneet ottelusäännöt ja turvalliset suojukset. Se tarjoaa sopivan sarjan sekä naisille, että miehille kokoon katsomatta. Taekwondo tarjoaa erityisen vauhdikasta ja monipuolista katseltavaa kaikille kamppailu-urheilusta kiinnostuneille.

Taekwondossa edetään vyöasteittain valkoisesta vyöstä mustaan. Vyöt on jaettu kup-arvoihin siten, että valkoinen vyö on 9 kup:n arvoinen, ja mustaan vyöhön edettäessä kup-arvot laskevat. Mustan vyön arvot lasketaan daneissa 1 – 9. 10 danin arvo voi olla vain yhdellä henkilöllä kerrallaan. Harrastajan tiedot ja taidot testataan erikseen järjestetyssä vyökokeessa, jossa vyöarvo määräytyy.

Laji sisältää myös vahvan filosofisen taustan, budon joka kasvaa harrastajan ankaran harjoittelun sekä ajan myötä. Tämä kiteytyy kuudeksi elämänohjeeksi, joita tulisi noudattaa kaikissa elämän tilanteissa. Näitä ovat käytös, vaatimattomuus, kärsivällisyys, uhrautuvaisuus, kunnioitus, mielen ja kehon puhtaus. Pidemmälle ehtinyt harrastaja on tasapainoinen ja harkitseva ihminen, omaa hyvän itseluottamuksen ja elää tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa. Tosiasiassa Taekwondon harrastaja ei aloittamisen jälkeen valmistu milloinkaan, vaan siitä kasvaa elämäntapa, jonka mukaan harrastaja elää matkansa viimeiseen hetkeen asti.