Ottelu

Atte, Liigafinaalit 2014

Atte Saikko, liigafinaalit 2014

Taekwondon kilpaottelu sai olympialajin statuksen vuonna 2000. Taekwondo kilpaottelu on täyskontaktiottelua, jossa tarkoituksena on saada pisteitä vastustajan panssariin kohdistuneista potkuista ja lyönneistä, sekä päähän kohdistuneista potkuista. Saadakseen tekniikasta pisteen tulee osuman olla riittävän voimakas, eli ilmaan potkimisella ei otteluja voiteta. Potkut tulee suorittaa jalkaterällä ja lyönnit aina nyrkillä, polvi- ja kyynärpäätekniikoita ei sallita.

Ottelussa käytetyistä tekniikoista suurin osa on potkuja, noin 80%, loput 20% ovat lyöntejä. Tämä siksi, että lyönnillä pisteen saaminen on hyvin vaikeaa. Osumasta keskivartaloon saa 2 pistettä, osumasta pään alueelle saa 3 pistettä. Mikäli potkutekniikka suoritetaan pyörähtämällä, saa siitä 2 lisäpistettä. Mikäli ottelija käyttäytyy epäurheilijamaisesti tai suorittaa kielletyn tekniikan ottelun aikana, voi keskustuomari antaaa kyseiselle ottelijalle virhepisteitä.

Tuomareita on yleensä 1 keskustuomari ja 4 pistetuomaria. Keskustuomari huolehtii ottelijoiden turvallisuudesta ja ottelun kulusta. Pistetuomarit antavat ottelijoille pisteitä yleensä sähköisesti nappia painamalla.

Ottelu kestää 3 x 2 minuuttia ja erien välillä on 30 sekunnin tauko. Aloittelevien ottelijoiden sarjoissa käydään  2 x 1,5minuutin ottelu, ilman pääkontaktia. Ottelun voittaa se ottelija, jolla on ottelun loputtua enemmän pisteitä. Ottelu voi myös päättyä tyrmäykseen tai toisen ottelijan loukkaantumiseen.

Ottelu vaatii hyvää teknistä ja taktista osaamista, jotka kehittyvät yleensä sitä mukaa kun ottelijalle karttuu otteluita. Hyödyllisiä ominaisuuksia ottelussa ovat mm. nopeus, kestävyys, voima ja rohkeus. Ottelussa käytettävät suojavarusteet ovat; pääsuoja, rintapanssari, hammassuoja, sääri- ja käsivarsisuojat, hanskat ja alasuoja. Ottelijoilla on myös jalkapöytäsuojat, joissa on elektroniset sensorit.